Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Kost

Mad – og måltidspolitik på Skrøbelev skole

Skrøbelev skole, Langeland kommunes heldagsskole. Vi har åbent fra kl. 8.00-15.15 ( SFO kl. 6.15-8.00 og 15.15-16.00) fredage lukker vi dog kl. 13. Derfor er det vigtigt, at der tilbydes mad i løbet af dagen og vi har en god tradition omkring det daglige måltid. 

Formål

Den udarbejdede kostpolitik på Skrøbelev Skole, tager primært afsæt i de officielle kostråd udarbejdet af Fødevarestyrelsen, deres anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige

kvalitet til børn i daginstitutioner og Langeland Kommunes overordnede mad- og måltidspolitik

 

Formålet med mad- og måltidspolitikken

  • At børn og unge i Langeland Kommune spiser sundt og trives og at de vokser op med en måltidskultur, som skaber gode og sunde vaner, der kan vare hele livet.
  • At børn, forældre og ansatte i kommunen får en fælles ramme at handle ud fra. Det skal være en fælles sag for kommunen og forældre, at støtte børnene i at få sunde vaner.
  • At personalet er bevidst om, at de er rollemodeller for børnene.

 

Mål og ansvar

Skolens mål:

 

• At skolens rammer inviterer til, at eleverne får spist deres mad, og de oplever måltidet som noget selvfølgeligt og værdifuldt at samles om. Der er dækket op med service, køkkenrulle og vandflasker. Der arbejdes med takt og tone omkring et måltid – vente på tur, dele, lytte og give omsorg. Den gode samtale omkring et fælles måltid giver indsigt, begrebsdannelse og gensidig inspiration.

• At fremme elevernes koncentration og energi med henblik på øget udbytte af undervisningen.

• At styrke skolens mulighed for at arbejde på en fælles forståelse af sund/usund mad blandt elever, forældre og personale

 

Ledelsens overordnede ansvar:

• Sikre at personalet har kendskab til og efterlever Mad- og måltidspolitikken

• Fremme personalets bevidsthed om at være sundhedsbevidste rollemodeller

• Sikre at forældre og elever har kendskab til Mad- og måltidspolitikken

• Sikre at personale og elever har mulighed for at have den bedst mulige fysiske spisesituation

• Sikre et tværgående og proaktivt samarbejde omkring kost og anbefalinger om kost, og sammen med personale og forældre


 

Personalets ansvar:

Personalet faciliterer læreprocesser omkring måltidet og rammesætter det gode måltidssamvær. Her sættes ord på begreber og dannelse omkring et måltid.  Personalet sørger for god hygiejne før, under og efter et måltid, ved at være opmærksomme på håndvask efter udepause, toiletbesøg og tilberedning af mad.

• Give mulighed for positiv dialog med forældre omkring mad og måltider

• Kende til, og efterleve den overordnede Mad- og måltidspolitik.

• At være opmærksom på børn, som ikke til dagligt får sund kost og tage en dialog med eleven, forældre og/eller skolen ift. at arbejde hen imod forbedringer

• At være bevidst om sin rollemodel i forhold til eleverne

• Sikrer at information om sund kost, kostpolitikken og forslag til den sunde madpakke gives ved forskellige lejligheder hvor forældre inviteres til møder, oplæg, arrangementer på skolen


 

Forældrenes ansvar:

Forældre sørger for 4 ugl. madpakker som skal være sunde, varierende og mættende. Der er megen kærlighed forbundet til madpakken og der er rig mulighed for at fremstille en madpakke, passende til ens barns behov – og gerne sammen med barnet så man sikrer at maden bliver spist og at det har energi til en lang skoledag. Hvis barnet har allergier, bedes dette oplyst ud fra et lægefagligt grundlag og man skal så vidt muligt levere specialkost i et aftalt omfang.

• At eleverne får passende og sund mad i løbet af skoledagen, i form af medbragte madpakker.

• At bakke op om den overordnede Mad- og måltidspolitik.

• Være en del af et samarbejde med skolen ift. udarbejdelse af Mad- og måltidspolitik, og handleplaner gennem bl.a. skolebestyrelsessamarbejdet.

• At være bevidste om at de er rollemodeller overfor deres børn ift. kost og trivsel.


 

Måltidsansvarlig:

• Planlægge en alsidig og ernæringsrigtig kost der over et helt skoleår sikrer at elevernes kost er varieret, sund og at deres energibehov dækkes – i samarbejde med det respektive Team.

• Der tilbydes en daglig frugtkurv til hver gruppe, som giver eleverne mulighed for at ”tanke” op i løbet af formiddagen, samt med en opmærksomhed på at eleverne prøver nyt.

• Der tilbydes eftermiddagsmad som fortrinsvis er hjemmeproducerede boller, med vægt på at være mættende, ukompliceret og evt. kunne tages med i farten


 

Hvordan gør vi det i praksis?

 

Morgenmad: 

  • Hvis eleven går i SFO kl. 6.15 -8.00 vil der blive serveret et morgenmåltid.
  • Der serveres havregryn/ havregrød, rugbrød/bolle, gulerod- eller agurkestave, mælk.

Hvis eleven, af forskellige årsager ikke har spist morgenmad hjemmefra, er der altid mulighed for at få en bolle i køkkenet.



 

Formiddagsmad:

 

  • Kurv med årstidens frugt og grønt, gerne leveret fra lokale. Frugt/grønt er tilgængelig for at stille den lille sult eller bruges som kort pausemulighed. Der er mulighed for at skære frugten/grøntsagerne ud og få større/ mindre portioner efter behov.

 

Frokost:

 

  • Hver gruppe har en ugl. maddag – denne er eleverne inddraget i på forskellig vis, med alt fra indkøb, snitte/skære, til fuld forarbejdning (differentieret ud fra alder) - både i skolens køkken og over bål. Der undervises i madkundskab, hygiejne og rengøring.

 

  • Madpakker 4xugl. Madpakkerne skal være sunde, varierende og mættende – dvs. ingen slik og andre søde sager i madpakken og kun vand i drikkedunken. Der er køleskab til elevernes mad og der må benyttes køkkenets microovn.

 

Eftermiddagsmad:

  • Ukompliceret håndmad ”to go” – gerne hjemmeproduceret bagværk som grovbolle, pizzasnegl, pølsehorn, knækbrød eller riskiks.



 

Særlige lejligheder

 

Fødselsdage:

  • Her må eleven medbringe særlig mad som eks. pølsehorn, pizza, kage, is, sodavand eller frugt. Forældre kan invitere klassen og teamet hjem eller ”holde fødselsdag” i forbindelse med spisepausen/ et langt frikvarter eller i forbindelse med skoledagens slutning.

 

Sommerfest:

  • Sommerfesten er en dejlig tradition som afslutter et skoleår i juni måned og hvor eleverne og deres familie deltager til grillarrangement og div. sommerlege. Der kan være iskagebod, forældrekaffe/kage og den medbragte drikkelse må gerne være saft eller sodavand.

 

Lygtefest:

  • Lygtefesten er en lysfest i slut oktober og her udhules græskar som skal fungere som lygte. Vi samles til kaffe og kage, der arbejdes med græskar og der afsluttes med græskarsuppe og saft.



 

Juleklip:

  • Den første fredag i december skal skolen pyntes og dette gør vi sammen – elever, forældre, søskende og bedsteforældre. Vi klipper og klistrer, spiser risengrød med kanelsukker, saft og slutter med æbleskiver.



 

Fælles fagdage:

  • Vi har 4 fælles fagdage om året. 2xlæsemaraton og 2x naturfaglige. Her er det faglige og fællesskabet i højsædet og vi spiser sammen. Det kan være alt fra franske hotdogs, hjemmeproducerede pizza, burgere eller? Vi drikker dog altid en sodavand til maden.

 

Vinter DISKO:

  • Vi holder diskotek for hele skolen og forældrene/skolebestyrelsen laver velkomstdrinks, ”yndlingsmad”, dessert, 2 sodavand pr. elev og der er ubegrænset mængde af popcorn.



 

STATEMENTS!

  • Vand på køl og til alle måltiderBillede fjernet.
  • Fast dukseordning og affaldssortering i klasserne
  • Service kan benyttes
  • God bordskik
  • Vi spiser sammen
  • Diætkost kun efter lægens anbefalinger
  • Plads til spontanitet



 

På vegne af personale og skolebestyrelse ved Skrøbelev Skole, august 2020

 

Sanne Kastrup, Skoleleder.